Het Heel Grote Vogelboek

Als je van vogels, boeken, oude vogelprenten en specifiek de ijsvogel houdt, dan kun je het boek Het Heel Grote Vogelboek van Bibi Dumon Tak toch niet laten liggen? Ik was opslag verliefd toen mijn oog erop viel in een leuk winkeltje in Harlingen. Het boek is al in 2017 verschenen maar lag ongetwijfeld bij de kassa vanwege het aanstaande optreden van Bibi Dumon Tak in Zomergasten enkele weken erna.

Het Heel Grote Vogelboek van Bibi Dumon Tak, uitgegeven bij Lannoo.

Bibi Dumon Tak maakte op geheel eigen wijze de oude uitgave Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp geschikt voor kinderen. Zij selecteerde dertig van de tweehonderd vogels uit de oorsponkelijke uitgave en schreef bij de oude ingekleurde gravures haar eigen vogelportretten, die leerzaam en ongelooflijk grappig zijn. Ongetwijfeld zorgt zij met dit boek voor een hele nieuwe generatie vogelaars.

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kun je online zowel de oorspronkelijke vijf delen van Nederlandsche vogelen bekijken als ook via Wikimedia Commons de prenten. Ook wordt er uitgelegd wat een mega-productie het maken van deze boeken was. Het is het eerste oorspronkelijk Nederlandse vogelboek en een van de duurste, omvangrijkste en langstlopende werken uit de geschiedenis van de Nederlandse boekdrukkunst. De vijf delen samen bevatten 250 prachtige, met de hand ingekleurde, gravures die de vogels zo veel mogelijk op natuurlijke grootte afbeelden, vaak met hun gevederde partner en soms met nest en eieren.

Pagina over de ijsvogel