Dit weekend ging in NRC het zenderoverzicht op zwart. Geen tv-gegevens meer in de krant. Toen ik deze aankondiging eerder deze week las, was ik geschokt. Maar waarom eigenlijk? Waren die gegevens niet altijd al een soort fremdkörper in een krant?
In een artikel van Arjen Fortuin van 30 september 2022 las ik dat NRC al eerder de tv-gegevens schrapte. Dat was in 2009, in hun jongerenkrant nrc.next. Jongeren zouden geen tv meer kijken. Na 300 klachten haalde NRC bakzeil en kwam het zenderoverzicht terug. Die relatief jonge lezers hadden dus nog wel een boodschap aan tv. Eerlijkheidshalve moet gezegd dat ook de sudoku op de eliminatielijst stond. Deze puzzel was nog maar een paar jaar daarvoor in Nederland geïntroduceerd en al razend populair geworden. Mede doordat ook kranten dagelijks zo’n puzzel afdrukten.
In september vorig jaar, nadat de zaterdagkrant anders was ingedeeld en vormgegeven, probeerde NRC wederom zich van de televisiegegevens te ontdoen. Voortaan zou er in de zaterdagkrant geen tv-overzicht meer verschijnen. Ook nu kwamen er klachten. En ook nu zwichtte de krant en kwam het zenderoverzicht terug. Maar het was van tijdelijke aard. Vanaf dit weekend worden de tv-gegevens, ook in de doordeweekse krant, niet meer afgedrukt.
NRC geeft als verklaring dat zenderoverzichten ook online te vinden zijn. De krant geeft zelfs wat namen van sites. De pagina’s met tv-gegevens worden online weinig bekeken en de hoofdredactie wil digitaal leidend laten zijn. We krijgen de tip ons te abonneren op de nieuwsbrief NRC Kijktips voor een selectie boeiende tv-programma’s van de mediaredactie. En en passant meldt de krant dat naast de doordeweekse tv-tips ook de rubriek Thuiskok en het weerbericht stoppen.
Er zijn inderdaad genoeg andere bronnen voor deze services waarvoor de krant slechts een doorgeefluik is. Die onderdelen zijn in de loop der tijd ook al verschoven. Waren het in de jaren zeventig kerkdiensten, later kwamen de bioscoopladders en meer pagina’s met beurskoersen. Het vormgeven van deze rubrieken kost tijd, en die tijd wil NRC liever aan journalistiek inhoudelijker zaken besteden. Chapeau voor NRC als dat inderdaad zo is. Ik mag hopen dat er straks niet extra advertentieruimte voor in de plaats komt.
Hoewel ik het schrappen van de service-onderdelen wel snap, is het weer iets dat we achter ons (moeten) laten omdat de wereld verandert. En elke verandering vind ik niet per se een vooruitgang. Omdat die vooruitgang te vaak wordt ingegeven door wat de meerderheid wil. Of in het geval van NRC van wat er online het meest gelezen wordt. En het daarmee feitelijk een kwestie van geld wordt. Natuurlijk is het goed als er meer ruimte komt voor journalistieke inhoud, maar is een krant er niet ook voor verpozing? Om ontspanning te bieden? Om tussen al dat nieuws juist even aan de wereld te kunnen ontsnappen?
Ik besef dat steeds meer dingen die ooit heel gewoon waren, achterhaald raken. Dat het afschaffen van de tv-gegevens betekent dat er steeds minder mensen lineaire tv kijken en ook steeds minder een (papieren) krant lezen. Misschien was ik daarom wel zo geschokt over het nieuws. Niet omdat ik die tv-gegevens nu zo hard nodig heb, maar omdat het voelt als het einde van een tijdperk. Ik ben oud.