Mijn familiegeschiedenis in Scrivener

Al jaren verzamel ik allerlei informatie over mijn familiegeschiedenis. Eerst om de stamboom op te bouwen, maar daarna ook om er misschien ooit een samenhangend verhaal van te maken. Ik worstelde alleen heel erg met hoe ik de feitjes en de bronnen bij elkaar moest houden en hoe ik de indeling van de mappenstructuur van elk onderdeel van de stamboom moet maken.

Tot ik hoorde over Scrivener. Dat was in een podcast waarin Emma Donneghue over haar carrière geïnterviewd werd. Daarin was zij heel enthousiast over het programma. Ze schrijft ook voor CBC “I have to rave about this program called Scrivener that I use. I think I used it first with Room. It basically allows you to write anything. You tell it that it’s a film script or a novel or a text book and it sets up the format that way. Then you write in pieces and you move the pieces around.”

Scrivener is speciaal gemaakt voor schrijvers, van zowel fictie als non-fictie, voor filmscripts, korte verhalen, lange verhalen etc. Het is een soort Word maar bevat veel meer dan alleen een tekstverwerker. Je kunt er ideeënborden maken, afbeeldingen en bronnen in hangen en je kunt er een heel manuscript in hoofdstukken of zelfs paragrafen in opbouwen en daarna als een heel manuscript exporteren.

Sinds deze ontdekking ben ik begonnen met het overzetten van de bronnen over het leven van mijn betovergrootvader Nicolaas Joseph Malcorps. Ik was al bezig zijn geschiedenis in Word op te schrijven, maar kan nu heel makkelijk switchen vanuit de bronnen naar mijn eigen tekst en heb alles nu bij elkaar gerangschikt. Het werkt heel intuïtief en voldoet aan mijn verlangen om alles wat bij elkaar hoort, ook bij elkaar te hebben staan.

Ik ben nu al, net als Emma Donneghue, een groot fan.