Koop ook na de lockdown lokaal

Boekwinkel

De boekhandels hebben het tijdens corona flink te verduren gehad. Ze hoorden niet tot de essentiële winkels en waren dus aangewezen op online verkoop. Maar niet elke boekhandel had een webshop of een bezorgsysteem. Eind april van dit jaar vierden we gelukkig boekbevrijdingsdag en konden we weer thuiskomen met een boek waarvan we niet wisten dat we het wilden hebben.

Boeken koop je in een boekenwinkel vaak niet met voorbedachten rade. Je struint tussen de boekenkasten, leest wat achterflappen of je pakt gewoon spontaan een boek van de stapel en loopt ermee naar de kassa. En boy, wat hadden we dat al die maanden in lockdown gemist. Gelukkig was er al snel na het sluiten van de niet-essentiële winkels de landelijke oproep om de lokale boekhandel te steunen. En hoe fijn is het dat veel mensen dat ook deden, getuige de omzetstijging van de regionale boekwinkels.

Where is human nature so weak as in the bookstore?

Henry Ward Beecher

Laten we dat ook vooral blijven doen. Ook nu we weer wat meer naar het oude normaal gaan. En laten we hopen dat we ook snel weer naar musea en theaters mogen. Joke Hermsen vindt het raar dat we wel in de Python mogen, maar Pinter, Bach en Mondriaan kennelijk niet essentieel zijn. Want Hugo de Jonge zei in de persconferentie: ‘We gaan graag naar een theater en graag naar een museum. Maar stel je voor dat je een dag zonder zou moeten, dan kan dat. Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook thuis een mooie dvd opzetten.’ In haar essay in Trouw vraagt Joke Hermsen zich ook af of het oude normaal wel zo’n aanbeveling is. Zij gaat liever naar het ‘nieuwe anders’.

Maar terug naar de boekhandel. Blijf die lokale bron van kennis en ontspanning opzoeken en bezoeken. Laat de online webwinkels met hun geautomatiseerde suggesties links liggen en blijf struinen, ontdekken, bladeren en snuiven. En laat je adviseren door personeel dat waarschijnlijk net zoveel van boeken houdt als jij. Boeken verbinden.

De quote “Where is human nature so weak as in the bookstore?” is van Henry Ward Beecher, broer van Harriet Beecher Stowe. Zij schreef Uncle Tom’s Cabin.