Mijn eerste track op Spotify

Spotify

Nooit gedacht dat ik nog eens iets op Spotify zou publiceren. Met de start van de podcast ‘Dwarstrekkers‘ is het er toch van gekomen. Geen liedje dus, maar de trailer van een drieluik over Earth and Fire. Samen met Gert Oosterhuis hebben we drie mensen geïnterviewd over onze lijfband. Op 18 september 2021 was het zover. Inmiddels zijn alle drie de afleveringen gepubliceerd.

Voor het drieluik over Earth and Fire interviewden we een artiest, een popjournalist en een radiomaker. Wat een lol hebben we gehad bij het opnemen van de interviews. En we zijn ook nog eens het hele land doorgekruist. We begonnen bij Marieke Eelman in Utrecht. De afspraak was in haar kantoor, in een heel tof industrieel pand op een industrieterrein. Voor het gesprek met Wouter Bessels reisden we af naar het Noorden. We spraken met hem in zijn woonkamer in Hoogeveen. Hans Schiffers ontving ons in de NPO studio. In de ontvangsthal stond een groot aantal oude en nieuwe radio’s opgesteld om te vieren dat Arbeidsvitaminen 50 jaar bestond.

Het mooiste is als een gesprek lekker vloeiend doorloopt. Daar hoef je het minst aan te editen. Maar soms zijn er gesprekken waar je niet alles van kunt uitzenden. Waar dingen ‘off the record’ worden gezegd. Dat vergt wat meer knip- en plakwerk. Het editen doen we in Adobe Première Pro. Een prettig programma om mee te werken. Vandaaruit exporteren we de podcast naar mp3 en die importeren we vervolgens in Anchor.fm, het programma van Spotify om makkelijk podcasts op diverse platforms als Spotify en Apple Podcast te publiceren. Elke keer leren we weer wat bij. En juist omdat we een onderwerp hebben voor een klein luisterpubliek is het leuk als je de luistercijfers toch steeds wat omhoog ziet gaan.

En het smaakt naar meer. Hoewel we een podcast over maatschappelijke thema’s wilden maken, krijgt de drieluik over Earth and Fire eerst nog een vervolg. Het volgende te publiceren interview hebben we al in september vorig jaar opgenomen. Dat is met Chris Koerts in Frankrijk. Binnenkort in je favoriete podcastapp.