Droomhuis gevonden

Heerenwoud in Heerenveen

Na jaren over fantaseren, was het eind vorig jaar zover: we vonden ons droomhuis. We zochten in Groningen, maar we vonden het in Friesland. Het staat op een unieke plek. Het is een van de 46 huizen van buitenplaats Heerenwoud in Heerenveen.

Funda was ons niet vreemd, maar ons zoeken was nooit heel serieus. In de eerste oriëntatiejaren kwam er van alles langs: boerderijtjes, stadshuizen, klushuizen, B&B’s, huizen waar we wel met 3 gezinnen konden wonen. Vriendin Ingrid zocht ook mee. Zij stuurde heel wat pareltjes door. Mede door het wegvallen van mantelzorg voor een ouder en de mogelijkheid van thuiswerken werd de zoektocht serieuzer. In de zomer van 2021 wisten we wat we wilden en werd de blik definitief gericht op de stad Groningen. Het moest een huis van na 1990 zijn, want we voelden ons allebei niet prettig bij een oud huis waar we allerlei mogelijke mankementen op de de koop toe zouden moeten nemen. Verder wilden we niet teveel hoeven klussen, dus een goede keuken en badkamer was een must. Ook moest het voldoende ruimte hebben voor onze hobby’s en onze individuele privacy. En we wilden een huis dat bij ons past, geen doorsnee woning, maar iets aparts.

In die oriëntatiejaren hadden we bedacht dat het perfect was om vanuit twee koophuizen naar het Noorden te verhuizen. Want minder duur. Maar helaas. Juist nu leken de huizen in Groningen nog gewilder dan in Amsterdam. Na de moeite die het kostte om überhaupt een huis te mogen bekijken en vraagprijzen ver overboden te zien worden, werden we een beetje moedeloos. Was dit wel wat we wilden? In plaats van te zoeken in een bepaalde stad, gingen we zoeken op het soort huis wat we wilden. En daar kwam ineens een hele leuke woning in een prachtige omgeving langs. Het huis zelf hebben we niet bezichtigd, maar het was voor ons de weg naar de plek waar we wilden wonen. Het werd de wijk Skoatterwâld in Heerenveen. Op de omgeving, met op een steenworp afstand het museum Belvédère en het wandelgebied rond landgoed Oranjewoud, waren we op slag verliefd.

Het zoeken werd een stuk eenvoudiger en snel daarna kwam een huis in Heerenwoud te koop, een unieke plek in een sterk glooiend parklandschap in Engelse stijl waarbij de woningen geïnspireerd zijn op de vloeiende vormen van Jugendstil. We konden met veel geluk een bezichtiging regelen en waren eigenlijk al vóór we een voet over de drempel hadden gezet, verkocht. Wat een prachtige omgeving en wat een ongelooflijk stoer en apart huis. En met alle ruimte die we ons wensten. Uiteindelijk werd dat huis het niet, maar wel een ander huis in hetzelfde Heerenwoud dat kort daarna te koop kwam. Mijn oma zou zeggen: ‘Het heeft zo moeten zijn’. En dat geloof ik echt.

Twee halve cirkels met een prachtige binnentuin in een zeer groene omgeving. Dat is buitenplaats Heerenwoud.
Voorkant van het complex tijdens de bezichtiging in december 2021 .
Uitzicht vanuit de tuin tijdens de bezichtiging.
Wandeling door de binnentuin na het tekenen van het koopcontract in december 2021.

We kunnen niet wachten tot we de sleutel in juni 2022 krijgen! Tot die tijd maken we plannen, bekijken we plattegronden en doen we inspiratie op. En daarna klussen, inrichten, tuinplan maken en natuurlijk genieten!