Jij en een andere persoon

Vanmiddag, liggend op de bank, opende ik voor de zoveelste keer dezelfde apps om te zien of er ergens iets nieuws was gebeurd. Instagram weigerde een nieuwe kookfoto te laten zien, Whatsapp had niets te melden en bij Wordfeud kwamen geen nieuwe woordjes door. Toch maar weer Facebook. Een van mijn vrienden had net een verse update geplaatst, eentje die ook grappig was, dus klikte ik op het duimpje. En toen stond daar “Jij en een andere persoon”. O gruwel, nu móest ik weten wie die post nog meer geliked had.

Wie is die ander?

Wat een raar fenomeen toch dat je dan wilt weten wie die ander is. Ook al weet je dat het geen vriend van jou is, omdat er dan wel zijn of haar naam had gestaan. Want Facebook doet er alles aan om je maar te laten zien wat jouw vrienden leuk vinden, zodat jij het misschien ook leuk vindt.

“Jij en één andere persoon”?

En hoe moet je dat zinnetje eigenlijk lezen? “Jij en één andere persoon” of gewoon “Jij en een andere persoon”? Die microcopy van Facebook stelt me wel vaker voor raadsels. Zo hadden we altijd “reactie” als iemand ergens op reageerde, maar nu zie ik in mijn timeline ook ineens “opmerking”. Is dat een uitprobeersel? Of hebben bedrijfspagina’s opmerkingen en geven vrienden reacties? Of weer zo’n vage uitrol van Facebook waarbij de ene helft wel iets nieuws heeft en de andere helft nog niet? Ik doe bij deze een suggestie voor nieuwe microcopy voor Facebook: “Jij en een andere persoon snappen dit niet”.