Van roze naar regenboog

Stelletje

Denk je aan homo’s en lesbiennes dan denk je aan de kleur roze. De kleur is altijd veelvuldig aanwezig op de Gay-Pride. Maar waar komt die associatie met de kleur roze eigenlijk vandaan?

De aanleiding is een stuk triester dan de manier waarop de kleur nu gebruikt wordt. Want tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten homoseksuele mannen die door de nazi’s waren gearresteerd en in concentratiekampen gevangen zaten, ter herkenning een roze, omgekeerde driehoek op hun kleding dragen. Het was een label waarmee mensen uit een bepaalde groep van anderen konden worden onderscheiden. Zoals ook de Joden herkenbaar waren aan de gele Davidster. Wel met het verschil dat de Joden de ster ook buiten de kampen moesten dragen.

Dat de kleur roze werd gebruik, kwam door de gedachte dat deze kleur een verwaterde vorm van rood was. Rood was toen een mannelijke kleur. De nazi’s wilden met de kleur roze de vermeende vrouwelijkheid van homo’s illustreren.

Na de Tweede Wereldoorlog was er amper aandacht voor de vervolgde homoseksuelen. Tot eind jaren zestig studentengroepen de positie van de homoseksuelen bevochten en daarbij de roze driehoek gebruikten en daarmee de vervolging door de nazi’s in herinnering brachten. De roze driehoek werd een geuzenteken voor de homobeweging in hun strijd voor acceptatie en gelijke rechten. Zo werd het symbool van schande het symbool van trots en de kleur van de homo-emancipatie.


Regenboogvlag bij Gay-Pride

Tegenwoordig is de roze driehoek als homosymbool weer verdwenen en grotendeels vervangen door de regenboogvlag. De allereerste regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride Parade van dat jaar. De vlag moest een symbool zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze.

In de jaren negentig werd de regenboogvlag ook in Europa omarmt, waar tot dan toe nog de roze driehoek als symbool voor de home emancipatie gebruikt werd. Sindsdien heeft de regenboogvlag de roze driehoek grotendeels vervangen en is daarmee het internationale symbool van de homogemeenschap geworden.