Steel als een kunstenaar

9200000005540310Via de online zelfstudie “Excelleren met Ideeën” van Sigrid van Iersel kwam ik op het spoor van Austin Kleon. In de training gebruikt Sigrid een voorbeeld uit het boekje “Show Your Work” van Kleon. Ik werd ontzettend nieuwsgierig en ging maar eens wat shoppen in “de winkel van ons allemaal”. Daar zag ik dat Kleon ook nog een ander boekje had geschreven: “Steal Like an Artist”. Het is nog wel geen sinterklaas, maar ik heb toch allebei de boekjes in mijn virtuele winkelmandje laten glijden.
Zelfhulpgidsje

Na de bezorging begon ik als eerste in “Steal Like an Artist”. Voordat Kleon zelfs zelf maar een letter heeft geschreven, opent hij met een citaat van Pablo Picasso en een tekst van T.S. Elliot. Zo! Dan blijkt dat het boekje een zelfhulpgidsje is waarin Kleon zelf schrijft: “Deze ideeën zijn bestemd voor iedereen die wat creativiteit in zijn leven en zijn werk probeert te injecteren. Als ik het goed heb, voor iedereen dus.” Heerlijk toch, dan lees je wel verder. In elk hoofdstuk geeft hij ons een toepasselijk citaat, een grappig tekeningetje, en houdt de hoofdstukken kort en bondig en makkelijk leesbaar. Het boekje staat bol van de tips. Het is mooi uitgevoerd in een klein vierkant formaatje en is in zwart-wit. Een boekje waar je blij van wordt. Ik begrijp helemaal waarom het een bestseller is. Alleen al het bekijken geeft me inspiratie.

Stelen mag

Met het boekje geeft Kleon ons de bevestiging dat stelen mag. Dat het zelfs onvermijdelijk is. Want alles is al ooit gedaan, niets is meer echt origineel. “Elk nieuw idee is gewoon een mengelmoes van een of meer oudere ideeën.” Je mag dus ideeën via internet en de sociale media vastleggen, hergebruiken en daarmee je eigen ideeën maken. Combineer gewoon alles wat je bewondert aan je favoriete schrijver, muzikant of schilder tot een eigen werk. Maar doe het wel met stijl en doe het zorgvuldig, want “rotzooi d’rin, rotzooi d’ruit”. Je moet dus goede ideeën verzamelen, online de juiste mensen volgen, lezen wat zij zeggen en de links bekijken die zij aanbevelen. Hoe? Lees alles over je helden, verzamel en onderzoek ze. En maak er een gewoonte van je gedachten op te schrijven in een notitieboekje of gewoon als notitie in je smartphone. Via Sigrid herontdekte ik Evernote. Een geweldig programma waar ik van alles in verzamel en vastleg. Mijn digitale notitieboekje. Kopieer zoveel mogelijk, maar kijk vooral naar de gedachte achter de dingen die je kopieert. Als je alleen maar de buitenkant nabootst, zonder te begrijpen waar die vandaan komt, wordt het alleen na-aperij. Voeg iets van jezelf toe. “Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen”.

Productief uitstellen

Voor mij is het advies van Kleon om veel nevenprojecten te hebben de grootste geruststelling en stimulans om door te gaan. Loop je met het ene project vast dan hop je van het ene naar het andere project, om zo via een omweg weer met een nieuwe blik naar een oud project te kijken. Productief uitstellen noemt Kleon het. Heerlijk.

Aan de haal

Ik heb genoten van het boekje, van hoe Kleon de dingen verwoordt en visualiseert. Je leest het in een klein uurtje uit, maar het blijft dagen rondvlinderen in je hoofd, als je al niet gelijk na de laatste bladzijde er creatief mee aan de haal, pardon, mee aan de slag gaat. Want het to-do-lijstje aan het eind geeft je al genoeg zin om te beginnen. Of dat lijstje met aanbevolen lectuur, zoals van Hugh MacLeod: Ignore everybody. Wat een heerlijk boekje! Ook nieuwsgierig naar “Steal Like an Artist”? De Nederlandse versie is nu te koop: vandaag besteld, morgen in huis!

“Doe alsof, totdat je het bent.”

Save

Save

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *