Een van mijn creatieve helden: mijn moeder

Een van de opdrachten in het online programma Excelleren met Ideeën van Sigrid van Iersel is het benoemen van je creatieve helden. Makkie dacht ik nog. Ik zocht het in de makers van dingen waar ik dagelijks mee werk of van geniet.

Ik dacht aan Steve Jobs vanwege mijn iMac en iPhone. En aan Heikki Orvola, de maker van het sfeerlichtje Kivi van Iitala. En niet te vergeten aan Arne Jacobsen voor het maken van mijn all time favorite stoel, The Eggchair. Allemaal voorbeelden van eenvoud en mooi design. Maar na een paar dagen begon ik te twijfelen. Zij creëerden hele mooie dingen, maar zijn het daarmee mijn creatieve helden?

Taal

Toen bedacht ik me dat ik veel meer geïnspireerd raak door taal. En dan vooral door creatief en mooi taalgebruik. Daar heb ik geen verweer tegen. Ik hang aan de lippen van mensen die mooie woorden gebruiken en ik smelt weg bij mensen die op een originele manier met taal omgaan of leuke woorden hergebruiken. Als iemand het over bombonella’s (Theo & Thea!) heeft, dan ben ik al fan. Als tiener zat ik ook altijd even na zessen naast de radio voor de actuele en vaak zeer grappige oneliner van Frits Spits aan het begin van de Avondspits. Die móest ik horen. Ja, waarschijnlijk is Frits Spits ook wel een van mijn creatieve helden.

Noemen en vernoemen

Maar waarschijnlijk heb ik de liefde voor taal van mijn moeder. Zij gaf iedereen altijd bijnamen, tot de hond toe. Als kind al hoorde ik de meest vreemde namen langskomen, zoals Kattemiemel voor mijn zus, of Nijn voor mezelf. Ze was en is een meester in het verzinnen van gekke namen op basis van alliteratie of associatie. Ik was Nijn omdat ik op een konijn leek (bedankt ma…) en mijn vader werd een paar jaar geleden ineens Jopie Jopie, want dat klonk zo lekker. Laatst roemde mijn vader haar voor het verzinnen van de namen van de kinderen. Die had zij allemaal uitgedokterd. Van de opa’s Henk en Cornelis maakte ze Henco, mijn broer. En van de oma’s Julia en Jet, maakte ze Juliette, mijn zus. Toen ik werd geboren, waren de opa’s en oma’s op en is mijn naam ontstaan door het samenvoegen van Christiaan en Ely, de namen van mijn ouders.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.