Hidden nature, de ontdekkingstocht van Alys Fowler

Alys FowlerAlys Fowler, bekend van haar tuinprogramma’s op de BBC en haar wekelijke column in The Guardian, schrijft in “Hidden Nature: a Voyage of Discovery” over haar tochten over de grachten van Birmingham, op zoek naar de verborgen natuur én naar zichzelf.

Ik zocht op Birmingham en grachten en vond dat de stad meer kilometers aan kanaal heeft dan de Italiaanse stad Venetië. Geen wonder dus dat Alys er meer dan een jaar over deed om de door haar van tevoren aangestreepte waterwegen in Birmingham te bevaren. Ze deed dat in een opblaasbare rode kayak. En ze schreef daar een mooi ‘memoir’ over.

Ontdekkingen

Aan het begin van het boek vertelt Alys over haar verhuizing van Londen naar Birmingham, haar relatie met H en haar blijdschap over haar schitterende tuin daar. Maar in het jaar dat ze beschrijft in ‘Hidden Nature’, keert ze haar tuin de rug toe en probeert ze haar onrust kwijt te raken door al peddelend in haar opblaasbare kayak de kanalen van Birmingham te bevaren, op zoek naar verborgen flora en fauna. Even niet zorgen voor, maar gewoon observeren, langs oevers varen en genieten. Ze verbaast zich erover dat er zoveel moois groeit en zwemt, terwijl veel delen van de kanalen zwaar verontreinigd zijn. Maar ze leert ook dankzij een vriend veel over de geschiedenis van de kanalen, zoals het feit dat deze door vrijwilligers de laatste jaren veelal zijn hersteld en schoongemaakt. Ook schrijft ze uitvoerig over de planten en dieren die ze onder bruggen en aan oevers tegenkomt. Maar belangrijker nog ontdekt ze, en wij als lezers met haar, waar ze voor weg peddelt op haar tochten en wat ze dan ontdekt over zichzelf. Iets waar ze lange tijd mee worstelt, maar uiteindelijk mee in het reine komt.

 

Verliefd

Tijdens haar tochten over de grachten heeft ze soms gezelschap van Sarah en Ming, vrienden van Charlotte. Charlotte kent ze via haar werk en Sarah is een ex van Charlotte. Op haar vele tochten over de grachten ontdekt Alys dat ze verliefd is op Charlotte en beschrijft ze haar worsteling over het op latere leeftijd uit de kast komen en het idee dat ze H moet verlaten. Een extra probleem daarbij is de ziekte van H, cystic fibrosis, en dat ze voor haar gevoel H nu aan zijn lot overlaat. Maar door zijn ziekte heeft ze ook altijd het gevoel gehad dat ze nooit samen oud zouden worden, dat zij op een bepaald moment alleen zou zijn. Ze ziet ineens een nieuwe toekomst voor zichzelf, samen met Charlotte.

Alys-Fowler-boekGehuild

In prachtig Engels en op een hele open, eerlijke en gevoelige wijze doet ze verslag van haar avonturen op de kanalen van Birmingham en haar zoektocht naar zichzelf. Het boek is ook nog eens prachtig uitgegeven. Ik heb het in een dag uitgelezen en gehuild bij de delen die me herinnerden aan mijn eigen worsteling.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save