Het aapje van Kay Bojesen

Monkey van Kay Bojesen

Wie het aapje had en waar hij precies hing weet ik niet meer. Maar het bruine aapje met z’n lange armen is een duidelijke herinnering uit mijn jeugd. Toen ik laatst een woontijdschrift opsloeg en het houten aapje als een klassieker binnen het Scandinavisch design omschreven zag, was ik stomverbaasd. Monkey is gemaakt door Kay Bojesen in 1951 en ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd dus nog steeds gewild.

Scandinavisch design

Mijn ouders kochten bij hun trouwen een Deens bankstel waar mijn vader nu nog steeds op zit en een Fins servies waar wij nog van eten en uit drinken. Het wandmeubel Royal naar Deens ontwerp, maakte mijn vader na. Mijn ouders hadden dus al vroeg interesse in Scandinavisch design. Het Deense houten aapje had dus heel goed bij ons thuis kunnen rondslingeren. Toch denk ik dat ik het bij een vriendinnetje heb gezien, want oog én geld voor duur kinderspeelgoed hadden mijn ouders niet.

Monkey, ontwerp Kay Bojesen

Nog meer Kay Bojesen

Met de herinnering aan vroeger, kwam het aapje van Kay Bojesen op mijn verlanglijstje te staan. Toen ik een kortingscode voor een online woonwinkel in handen kreeg, mocht ik mezelf trakteren op de kleine versie van het wereldberoemde houten aapje. Toen het uit de verzenddoos kwam stond ik versteld, want op de verpakking stonden nog meer ontwerpen van Kay Bojesen. En daartussen stond ook een vrolijk gekleurde vogel.

Songbird Kay
Songbird, ontwerp Kay Bojesen

Songbird

Nadat mijn moeder een beroerte had gehad en mijn vader de deur bijna niet meer uitkwam, knutselde hij wat af. Na ontelbare houten poppetjes kwam mijn zus met een plaatje van een vrolijk gekleurde houten vogel. Een nieuw hobbyproject, want mijn vader maakte graag voorwerpen die de goedkeuring van mijn moeder konden wegdragen. En ondanks haar beroerte, wist ze nog heel goed iets moois te herkennen. Die vrolijk gekleurde vogel was Songbird, ook een ontwerp van Kay Bojesen. De houten vogel staat, samen met andere vogeltjes die mijn vader heeft gemaakt, dicht bij het portret van mijn inmiddels overleden moeder.

Over Kay Bojesen

Kay Bojesen (1886-1958) begon zijn carrière als zilversmid. Hij koos bij zijn ontwerpen voor een functioneel design in plaats van versieringen. Hij wilde vooral dingen maken die praktisch in het gebruik waren en lang meegingen. Dat geldt zeker ook voor het houten speelgoed dat hij daarna maakte. Het aapje dat zo wereldberoemd zou worden, maakte hij in 1951. Naast dit aapje maakte hij nog meer dieren, die allemaal te herkennen zijn aan hun strakke vormen en simpel ontwerp. Meer weten over Kay Bojesen? Kijk op zijn website.

Is het speelgoed of design? Het gaat in elk geval een heel leven mee.