Een bijzondere bibliotheekkast

Als het over bibliotheken en bijzondere collecties gaat, word ik – die ooit nog op de ouderwetse bibliotheekacademie heeft gezeten – nog altijd enthousiast.

Bijzondere bibliotheken kennen we allemaal wel. Denk aan de prachtige moderne bibliotheek in Birmingham, of juist de oude universiteitsbibliotheek in Dublin. En is het niet het gebouw, dan toch wel de collectie die zo’n bibliotheek bijzonder maakt. Denk aan de Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum, met de grootste en oudste kunsthistorische collectie. Maar nu is er ook een kást die de aandacht trekt, zelfs zonder de boeken die er ooit in stonden. Die kast werd ontworpen door Jan Verheul en pronkt nu in het hoofdkantoor van a.s.r.

De Utrecht

Oorspronkelijk stond de bibliotheekkast in het prachtige Art Nouveau-gebouw De Utrecht aan de Leidseweg in Utrecht. De kast stond in de vergaderzaal van de toenmalige directie van Levensverzekeringmaatschappij Utrecht, een voorganger van a.s.r. Door zijn breedte van 10 meter en hoogte van 5 meter, besloeg de kast de gehele wand. In 1974 werd helaas het prachtige gebouw gesloopt om plaats te maken voor Hoog Catharijnen, maar gelukkig werd de kastenwand behouden.

nieuwe plek

Een tijd stond de kast bij Vitens in Soestduinen maar moest daar weg. Het Centraal Museum zocht een nieuwe plek voor de kast en en monumentendeskundige Arjan den Boer schreef in december 2016 over deze zoektocht. Een a.s.r. medewerker las het artikel en tipte Sigrid Vegter, kunsthistoricus en werkzaam voor a.s.r. Zij maakte het bestuur van de verzekeraar enthousiast en zo staat de kast sinds vorig jaar bij a.s.r.

collectie

De collectie waar de kast begin vorige eeuw voor gebouwd werd, is de grootste collectie over het verzekeringswezen wereldwijd. De collectie bevat ca. 10.000 juridische, medische en actuariële boeken over (levens)verzekeringen vanaf de zestiende eeuw. De historische collectie is nog steeds in bezit van a.s.r. maar is langdurig uitgeleend aan het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Bekijk ook de video die over de kast werd gemaakt.