De strijd van Tony’s Chocolonely tegen kinderarbeid

Cacaobonen

Vandaag pakte ik mijn verjaardagscadeau van Tony’s Chocolonely uit. Het was Tony de film ‘van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar’. Wat een geweldig kijkje in de keuken van de Keuringsdienst van Waarde, de cacao-industrie en de totstandkoming van Tony’s.
Ik kreeg de link naar de film omdat ik een ‘serieuze vriend’ van ze ben. Dat werd ik omdat ik hun strijd voor 100% slaafvrije chocolade en de petitie voor de Wet ‘Zorgplicht kinderarbeid‘ steun. Ook mijn werkgever ondertekende de petitie, samen met nog zo’n 40 andere organisaties.

Het wetsvoorstel moet misstanden rondom kinderarbeid in alle sectoren aanpakken. Het is niet te begrijpen dat kinderarbeid nog steeds voorkomt en dat het zo moeilijk is tegen te gaan. De norm voor alle producten en diensten in Nederland zou toch moeten zijn dat er geen kinderhandjes aan te pas komen. In de Sustainable Development Goals van de VN heeft Nederland afgesproken dat er in 2025 een einde moet zijn gekomen aan alle vormen van kinderarbeid in de wereld. Dan lijkt een wet toch een goede eerste stap.

Maar hoewel het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer is aangenomen, vraagt de Eerste Kamer zich af ‘of de wet het bedrijfsleven niet te veel belast’ en ‘of we kinderarbeid niet via zelfregulering moeten oplossen’. Raar, want deze wet vraagt niets onmogelijks van bedrijven. Ze moeten onderzoek doen naar risico’s op kinderarbeid in hun ketens en deze naar vermogen aanpakken. Alleen met een wet gaat de norm omhoog en wordt kinderarbeid serieus aangepakt. Kijk maar naar Tony’s Chocolonely. Ook al is het misschien een druppel, als er vele druppels volgen is kinderarbeid uiteindelijk uit te bannen.

Meer informatie? Bekijk de nieuwsjaarsgroet van Tony’s Chocolonely. Of de commercial van a.s.r. tegen kinderarbeid. Of kijk op de website Stop Kinderarbeid. Er zelf iets aan doen? Kijk op Rank a Brand voor eerlijke producten.