Gestorven ontwerpers van tijdloos design

bankMartin Visser, de ontwerper van de slaapbank BR02 uit 1958, is niet meer. Hij overleed op 23 oktober jl. op 87-jarige leeftijd. Als meubelontwerper had Martin Visser een grote naam. Zijn strakke slaapbank is al ruim een halve eeuw een verkoopsucces. Vorig jaar werd de slaapbank nog genomineerd voor Het mooiste ontwerp van Nederland, een prijsvraag van Trouw.

Als persoonlijk bezitter van deze slaapbank heb ik me wat meer verdiept in de geschiedenis van het ontwerp. De genomineerde slaapbank vond men in de wedstrijd van het mooiste ontwerp van Nederland een uitstekend voorbeeld van de visie van Visser. Een functioneel en praktisch meubel. Met een simpele handeling maak je namelijk van de bank een comfortabel bed. Ideaal voor de kleine, naoorlogse woningen. De strakke, eenvoudige lijnen doen denken aan een polderlandschap. De BR02 is ook het meest kenmerkende product van de meubelfirma Spectrum uit Bergeijk. Deze bank, met rond buisframe, ademt nog de sfeer van de jaren vijftig uit, toen initiatieven als het keurmerk Goed Wonen een sobere en functioneel ingerichte woonomgeving propageerde. De bank is sindsdien altijd in productie gebleven. In 1988 is de losse armlegger BA02 aan de bank toegevoegd. De slaapbank is nog steeds ongekend populair. Zelfs tweedehands betaal je er nog wel zo’n duizend euro voor. Visser zei in 2002 tegen het Eindhovens Dagblad: “Eigenlijk is het beste én het slechtse ontwerp dat ik heb gemaakt, want het is maar een beetje een mager ding, toch? Dat klinkt natuurlijk een beetje dwaas, want ik heb uitgerekend dat er sinds 1960 elke dag een BR02 is verkocht”.

Nog een ontwerp dat genomineerd was voor Het mooiste ontwerp van Nederland was de Orange Slice van de Fransman Pierre Paulin, gemaakt voor de firma Artifort. Het Limburgse Artifort wilde eind jaren vijftig moderniseren. Het bedrijf kreeg het namelijk maar niet voor elkaar het keurmerk Goed Wonen binnen te halen. Om de collectie te verjongen werd de Nederlandse ontwerper Kho Liang Ie aangesteld. Hij ontwierp zelf meubels, maar haalde ook grote buitenlandse designers binnen. Pierre Paulin (1927) is verantwoordelijk voor een hele serie Artifort-klassiekers: Ribbon, Tongue, Butterfly en Mushroom. De Orange Slice stamt uit 1960. De stoel bestaat uit twee identieke schelpen. Paulin vond dat een fauteuil “de zitter moet beschermen”. De ontwerpen van Paulin bleken in de jaren negentig weer enorm populair te worden. En nu, bijna vijftig jaar na dato, zijn de stoelen nog steeds gewild. Ze roepen herinneringen op aan de jaren zestig, maar zijn toch niet gedateerd. Pierre Paulin overleed op 13 juni 2009.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *