7 dingen die mij bezighielden in 2017

2017

Sinds 2015 maak ik een creatief jaarverslag. Dit is geen vondst van mijzelf, maar van Sigrid van Iersel. In 2015 volgde ik haar training ‘Excelleren met ideeën’ en zij reikte mij het idee van zo’n creatief jaarverslag aan. Ik noem hierin een paar inspiratiebronnen waar ik mijn handen vol aan had dit jaar.
1. Een familiegeschiedenis
Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Vragen die me de laatste jaren steeds meer bezighouden. Ook het langzaam wegglijden van mijn moeder na haar herseninfarct deed me steeds meer beseffen dat herinneringen in hoofden weg zijn als mensen weg zijn. Mijn vader begon in 2015 met het opschrijven van zijn levensverhaal en ik volgde hem er in door het checken van de feiten en het uitzoeken van de stamboom. Ook typte ik de geschreven tekst uit, waarna mijn broer het redigeerde, het geheel voorzag van een persoonlijk voorwoord en het ontwerp voor de omslag maakte. Begin 2018 gaat het boek naar de drukker.

2. Verlies
Voor het boek van mijn vader dook ik in de familiestamboom, speurde het internet af en vond familieleden die me nu zeer dierbaar zijn. Helaas verloor ik dit jaar ook een van hen. Ton van Capelleveen was een neef van zowel mijn vader als mijn moeder. Hij had dezelfde familie als ik aan moederskant én aan vaderskant. Maar hij was vooral iemand die ik nodig had, die me dingen kon duiden, die me zelfvertrouwen gaf. Iemand waar ik eigenlijk mijn hele leven naar op zoek was. In november vierden we zijn leven op een voor hem hele dierbare plek. Het was het prachtigste afscheid dat ik ooit heb meegemaakt.

3. Sara zien
Eigenlijk werd ik 50 op de laatste dag van 2016, maar ik vierde het een half jaar later, op 1 juli 2017. De locatie was de Leurse Maalderij in Leur. Zo’n plek waar ik waarschijnlijk nooit op was gekomen als ik niet met de familiestamboom bezig was geweest. Een gebouw dat in opdracht van mijn overgrootmoeder Willemina van Capelleveen – Van Veenendaal was gebouwd. Naast het zoeken van de locatie roept het organiseren van een feest ook een hoop andere creativiteit op. Wat maak ik voor uitnodiging? Wat eten we? Wat voor menukaart maak ik? Hoe kleed ik de locatie aan? Ik gebruikte een pinbord op Pinterest om de ideeën te verzamelen.

4. Stedentrip
Elk jaar doen we een nieuwe stad aan. Na het Zweedse Stockholm en het Prachtige Praag was het dit jaar de beurt aan Birmingham, door de bewoners ook wel liefkozend Brum genoemd. Steden zijn bij uitstek plekken waar je nieuwe ideeën op doet. Ik volgde Instagram en Pinterest en kwam leuke blogs tegen met geweldige tips van locals. De aanleiding van deze trip was het prachtige persoonlijke boek van Alys Fowler waarin zij haar kanotochtjes over de Birmingham canals beschrijft.

5. Earth and Fire
Het was ook het jaar dat Earth and Fire weer regelmatig in het nieuws was en dat ik op bezoek ging bij Chris en Marjorie Koerts in Frankrijk. Marieke Eelman toerde met haar band het land door met de theatershow Invitation to the Sound of Earth and Fire and Jerney Kaagman. Op de première stonden de oud bandleden voor het eerst sinds vele jaren weer samen op het podium voor een bijzondere foto. Er kwam weer wat beweging in de Earth and Fire site, waar ik diverse blogs voor schreef.

6. Bulletjournaling
Ik ontdekte het op Pinterest en werd er van de zomer door gegrepen: bulletjournaling. Wat een heerlijke hobby! Hier komt alles samen waar ik zo van hou: mooie notitieboekjes, mooie pennetjes, een combinatie van schrijven en tekenen, lettering. Hier kan ik al mijn creativiteit in kwijt. En het is nog handig ook, want afspraken onthou ik een stuk eenvoudiger. Naast dit creatieve proces, schrijf ik ook dagelijks in mijn Dankboek van Ernst-Jan Pfauth.

7. Nieuwe baan
In juni begon ik aan een nieuwe baan. Nu kon ik al mijn tijd besteden aan het werk dat ik altijd al het leukste vond: schrijven, publiceren en promoten. En ik mocht schrijven over dingen die ik persoonlijk belangrijk vind. Ik had sinds jaren weer het gevoel dat de onderwerpen waarover ik schreef er toe deden, zoals over het investeringsbeleid van mijn werkgever.

Inspirerende boeken die ik las

 1. Hidden Nature: Alys Fowler
 2. De Eeuw van mijn vader: Geert Mak
 3. De Amerikaanse Prinses: Annejet van der Zijl
 4. A Room of One’s Own: Virigina Woolf
 5. En alweer bleven we ongedeerd: Hanna Bervoets
 6. De edele kunst van not giving a f*ck: Mark Manson
 7. Dankboek: Ernst-Jan Pfauth

Fijne Netflix-series die ik keek

 1. The Crown
 2. Broadchurch
 3. The Fall
 4. Grace and Frankie
 5. Orphan Black
 6. Sense 8
 7. You Me Her

Nieuwe apps die ik ontdekte

 1. HelloFresh
 2. Goodreads
 3. Tikkie
 4. Toon
 5. Natuurhuisje
 6. Mijn Volkswagen
 7. a.s.r. Kunst & Historisch

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.